Monday, May 15, 2017

Bandung Trip - Terlepas Flight

Wrote By aleen afifi 0 BiseekBuzz
Assalamualaikum..

Amboi lamanya Senah Ronggeng tak update blog. Busy sangat la uolls. Maklum la anak dan tiga ni kan (tipu je). Kali ni nak cerita pasal trip saya dengan akak akak office mate ke Bandung minggu lepas. Saja nak update awal sebab takot lupa. Macam trip Shenzhen-Guangzhou last year saya dah lupa macam mana perjalanan tour ke sana sebab tu kisah GHZ tu tak berupdate di blog sampai la ni.

Trip Bandung ni tak plan pon sebenarnya. Kami main redah aje. Sebab cuti bulan May ninkan banyak. Macam rugi je pulak tak guna sebaik mungkin. Decided beli tiket pun 20 hari sebelum thats means kurang dari sebulan la kan. So pepaham jela harga dia macam mana bila beli last minutes ni kan.

On the Wesak Day flight kami sepatutnya jam 1600 (4ptg) tapi.... kita sama sama baca perjalanan kisah Bandung ni macam mana yer. Jom.

Pergi 6 orang, tapi dari Kuantan - Kuala Lumpur yang naik van shuttle yang kami sewa hanya 5 orang. Yang lagi sorang husband insist nak hantar sampai KLIA2. So biarin ajah.😬

Gerak dari Kuantan dalam jam 0900 macam tu so sampai KLIA2 jam 1400. Still awal la kan. Kami semua pun tak ambil luggage tuk check in untuk flight KUL-BDO sebab semua pun yakin bag yang dibawa tak exceed berat yang dibenarkan. Kecuali akak yang tadi nya datang KLIA2 suami hantar tu, dia je yang ambil luggage masa flight ke Bandung. Nak dijadikan cerita.

Jeng jeng jeng...

Exceed limit berat yang dibenarkan. Iaitu melebihi 20kg. Sebab memang ambil 20kg je tuk flight pergi. Sebabnya salah seorang dari yang tak ambil luggage tadi nak tumpang satu bag tuk masok kargo malangnya bag dia sendiri pon dah 16kg lebih, tambah yang nak tumpang tu 17kg lebih. Ofcoz tak boleh. So dah lambat dekat counter check in baggage.

Then decided ambil la jugak luggage sendiri dan bayar semasa di service counter. Cadangnya yang nak tumpang tu tadi bawa bag besar untuk letak barang nak shopping. Tapi dah lain pula yang jadi. Dah spoiled kat situ. Ambil masa dekat setengah jam dah nak settlekan hal luggage. Tengok jam dah pukul 3.30pm. 

Alamak.

Kami rilex fikir masih boleh masuk sebab dah siap siap buat self check in. 

Tetiba masa pergi check tiket kat balai berlepas.  Staff tu kata last masuk adalah pada jam 1520 iaitu dah lebih 15min dah terlepas. Then dia kata, ' I tak boleh bagi uolls masuk sebab pass gate last time is   3.20pm. Kalau I bagi uolls masuk, I tak guarantee flight ada tunggu uolls.'

Hamboii , hamboiii , hamboiii.

Masa dia cakap macam tu, I terus libas tangan I tengok jam. Weiiii dah 3.50pm. Memang la logik dia tak bagi masuk. Tapi I cakap, we all try la kejar. Mana tahu sempat. Then dia release kami. Berkejaran la kami mencari gate Q5 bagi ruang menunggu kami tu. Lebih malang tidak berbau busuk lagi. Gate Q5 nun pucok hujung bangunan. Masyallah.

Saya dah ke depan sebab konon nak kejar orang yang jaga bahagian tiket sebelum masuk flight tu la kan. Dorang berlari lari anak di belakang kejar saya. Dah dekat nak sampai gate tu, ada pemeriksaan imegresen yang kena cabut bag jam semua tu kan. Sesiapa pon tak boleh terlepas pemeriksaan tu kan. Saya bawa 2 bag je. Bag sandang belakang satu, sling bag satu. Bila dah sampai gate Q5 tu nak keluarkan passport dan boarding pass sekali baru saya perasan sling bag saya tak ada di badan saya. Terus berdebor lain macam. Adoii macam macam dugaan.

Saya berlari semula di tempat imigresen kot kot saya tertinggal di situ. Alhamdulillah ada. Yang lain semua dah sampai di gate Q5. Once saya sampai situ, ada akak yang tunggu flight sama tanya 'kenapa mengah'? Saya cakap la saya berlari cari handbag tertinggal. Dia sambung 'tak yah lari lari, flight kita delay 40 minutes. Counter depan tak bagitahu  ke flight delay?' Saya jawab tak ada pon. Sampai di gate Q5 tu dah jam 1625. Naseb baik flight delay. Kalau tak delay. Saya balik semula la ke Kuantan. Adoiii.

Pasal kes luggage over limit je pon. 

Kesian one of my team tu ada darah tinggi so dia tak boleh la rush sangat. Berkejaran kejar flight bimbang tertinggal. Sampai airport Bandung pon dia punya senank dada sebab berkejar tadi tak hilang. Saya sedikit cuak sebab saya tak ambil travel insurance pon untuk semua orang bagi trip ni.😬😬.

Sampai Bandung terus ke Rumah Sulam Haji Ahmad. Borong telekung sakan depa depa tu. Lepas tu menyesal sebab bila hari kedua ketiga pergi tempat yang lagi murah dari harga Haji Ahmad bagi. Naseblah beb. Lepas ke Rumah sulam terus pergi makan kat Mitra Sederhana Pesteur. Makan malam masakan minang. Then terus check in hotel.

bersambung.....

Thursday, March 2, 2017

Day Trip to Kuala Gandah.

Wrote By aleen afifi 0 BiseekBuzz
Cuti hujung minggu hari tu ada ajak Kutex bawa anak pergi Kuala Gandah tempat pemuliharaan gajah dekat Jerantut Pahang. Saya memang first time nak pergi so macam excited la sikit. Anak apetah lagi 3hari sebelum nak pergi pon asyik duk tanya bila bila bila bila.. Adoii berjanji dengan budak memang la dia syik ingat aje.

Gerak dari rumah pon dah lewat dalam pukul 11am tapi masuk highway dalam jam 12.30pm dah sebab singgah breakfast la isi minyak semua kan. Sampai sana tepat 1.20pm. Jam 1.30pm ada tayangan video so sampai terus masuk bilik tanyangan. Kuala Gandah Elephant Santuary ni memang tak kenakan apa apa bayaran pada pengungjung tapi visitor boleh nak sumbangkan duit pada dorang guna untuk selenggara tempat tu.


Arissa adalah sangat excited sebab nak tengok gajah kot, selama ni tengok dalam tv je kan. So hari ini boleh tengok real, dan dia super ternganga bila tengok gajah sebenarnya sangat besar in the real life.

Dapat entrance sticker, so boleh masuk jom. 
Ibu dan anak berpisah tiada. 

So layan gambar jela.
 Layan elephant show. Panas terik masa ni. Arissa dah berpeluh.

Ada dalam 6 ekor gajah masa tu dia cerita la dari mana asal gajah ni, dan sifat dia macam mana, ada satu elephant tu, macam kids lagi, dalam usia 10 tahun kot, ekor dia dah putus sebab terkena periuk api ke bom entah masa dia dalam hutan di Thailand. Kesian wei.

 Bagi dia makan sat. Makanan semua disediakan oleh pihak Kuala Gandah. Kita datang tolong suap aje. 

 Buat-buat berani.


 Bagi makan tebu pulak.
 Arissa dah start nak buat perangai, panas satu hal, dahaga satu hal, pastu mak sebuk plak nak suruh posing amik gambar kan. Peduli hapa mak kau khen!!!.
 Dia cuba nak berkawan dangan gajah tu. Tapi penakut.

Nak bagi makan tapi takut, so abah dia lah jadi peneman tarik tangan dia untuk hulur ke gajah tu. Tapi gajah ni memilih pulak, dah ramai orang bagi tebu dia tak mau dah, dia mau pisang epal la pulak. 

Jah oiii, orang dah bagi free tu jangan nak memilih la Jah oii..

Lepas jalan kat Kuala Gandah tu macam awal lagi kot masa tu, so teringat jalan nak masuk ke tempah gajah ni tadi ada satu tempat nama Deerland. Tempat ternak rusa la pula kot. So pergi lah sekejap. tiket masuk dewasa RM4 tak silap. Kanak-kanak RM2 kot. Hahahah lupa sudah. 

Ini lah rusanya, Macam biasa boleh bagi makan, dia bagi sebekas buah epal hijau yang dah dipotong potong kecil, dengan buah pear jugak. Lidah dia panjang ok hati hati.
 Arissa memang jakun la tengok rusa haa.


 Masa saya try pegang ular ni, Arissa dah menangis kat tepi tu, takot ibu dia kena makan dengan ular tu macam cite anaconda. Eh halo, ibu mu ini berani ok. Ewwwaaahhh.. Sebenanrnya saya sendiri pon gerun tapi nak cuba jugak. Tengok muka pon tahu seram dia macam mana.
 Yang tak tahu apa nama haiwan ni. Lupa nak baca board info dia.

Dalam Deerland ni banyak haiwan, macam merak, landak, ular, ulat gonggok hutan, kancil hutan, kucing hutan dan banyak lagi, so boleh tinjau tinjau, so boleh la bagi anak-anak mengenal binatang sikit kan. 
Deangan ayam pon nak bergambar.
layan je la.

Tu jela nak cerita.
Hahahahaha..
Nyesal ke korang baca?


Wednesday, March 18, 2015

Seminggu berbraces

Wrote By aleen afifi 0 BiseekBuzz
Assalamualaikum....

Sehat ke semua.? Sedar tak sedar dah seminggu dah braces ni menekap kat gigi jarang saya dan saya semakin biasa dan selesa dengannya.

Yang buat saya tak selesa adalah waktu nak mengunyah woiii bapok lah tak selesa nya. Bahagian belakang sekali tu bahagian rahang paling sakit lah sebab kan kita kunyah kan nak bagi hancur kena guna gigi rahang. Tapi Insyallah I will get used on it.  Hopefully lah.

 Gambar terbaru hari ini. Ekekekekekek..

Ok lah nak tido jap..nak mimpi g Korea jap ni.Selamat bekerja semua.






 

Like Seriously?? Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template