Thursday, March 2, 2017

Day Trip to Kuala Gandah.

Wrote By aleen afifi 0 BiseekBuzz
Cuti hujung minggu hari tu ada ajak Kutex bawa anak pergi Kuala Gandah tempat pemuliharaan gajah dekat Jerantut Pahang. Saya memang first time nak pergi so macam excited la sikit. Anak apetah lagi 3hari sebelum nak pergi pon asyik duk tanya bila bila bila bila.. Adoii berjanji dengan budak memang la dia syik ingat aje.

Gerak dari rumah pon dah lewat dalam pukul 11am tapi masuk highway dalam jam 12.30pm dah sebab singgah breakfast la isi minyak semua kan. Sampai sana tepat 1.20pm. Jam 1.30pm ada tayangan video so sampai terus masuk bilik tanyangan. Kuala Gandah Elephant Santuary ni memang tak kenakan apa apa bayaran pada pengungjung tapi visitor boleh nak sumbangkan duit pada dorang guna untuk selenggara tempat tu.


Arissa adalah sangat excited sebab nak tengok gajah kot, selama ni tengok dalam tv je kan. So hari ini boleh tengok real, dan dia super ternganga bila tengok gajah sebenarnya sangat besar in the real life.

Dapat entrance sticker, so boleh masuk jom. 
Ibu dan anak berpisah tiada. 

So layan gambar jela.
 Layan elephant show. Panas terik masa ni. Arissa dah berpeluh.

Ada dalam 6 ekor gajah masa tu dia cerita la dari mana asal gajah ni, dan sifat dia macam mana, ada satu elephant tu, macam kids lagi, dalam usia 10 tahun kot, ekor dia dah putus sebab terkena periuk api ke bom entah masa dia dalam hutan di Thailand. Kesian wei.

 Bagi dia makan sat. Makanan semua disediakan oleh pihak Kuala Gandah. Kita datang tolong suap aje. 

 Buat-buat berani.


 Bagi makan tebu pulak.
 Arissa dah start nak buat perangai, panas satu hal, dahaga satu hal, pastu mak sebuk plak nak suruh posing amik gambar kan. Peduli hapa mak kau khen!!!.
 Dia cuba nak berkawan dangan gajah tu. Tapi penakut.

Nak bagi makan tapi takut, so abah dia lah jadi peneman tarik tangan dia untuk hulur ke gajah tu. Tapi gajah ni memilih pulak, dah ramai orang bagi tebu dia tak mau dah, dia mau pisang epal la pulak. 

Jah oiii, orang dah bagi free tu jangan nak memilih la Jah oii..

Lepas jalan kat Kuala Gandah tu macam awal lagi kot masa tu, so teringat jalan nak masuk ke tempah gajah ni tadi ada satu tempat nama Deerland. Tempat ternak rusa la pula kot. So pergi lah sekejap. tiket masuk dewasa RM4 tak silap. Kanak-kanak RM2 kot. Hahahah lupa sudah. 

Ini lah rusanya, Macam biasa boleh bagi makan, dia bagi sebekas buah epal hijau yang dah dipotong potong kecil, dengan buah pear jugak. Lidah dia panjang ok hati hati.
 Arissa memang jakun la tengok rusa haa.


 Masa saya try pegang ular ni, Arissa dah menangis kat tepi tu, takot ibu dia kena makan dengan ular tu macam cite anaconda. Eh halo, ibu mu ini berani ok. Ewwwaaahhh.. Sebenanrnya saya sendiri pon gerun tapi nak cuba jugak. Tengok muka pon tahu seram dia macam mana.
 Yang tak tahu apa nama haiwan ni. Lupa nak baca board info dia.

Dalam Deerland ni banyak haiwan, macam merak, landak, ular, ulat gonggok hutan, kancil hutan, kucing hutan dan banyak lagi, so boleh tinjau tinjau, so boleh la bagi anak-anak mengenal binatang sikit kan. 
Deangan ayam pon nak bergambar.
layan je la.

Tu jela nak cerita.
Hahahahaha..
Nyesal ke korang baca?


Wednesday, March 18, 2015

Seminggu berbraces

Wrote By aleen afifi 0 BiseekBuzz
Assalamualaikum....

Sehat ke semua.? Sedar tak sedar dah seminggu dah braces ni menekap kat gigi jarang saya dan saya semakin biasa dan selesa dengannya.

Yang buat saya tak selesa adalah waktu nak mengunyah woiii bapok lah tak selesa nya. Bahagian belakang sekali tu bahagian rahang paling sakit lah sebab kan kita kunyah kan nak bagi hancur kena guna gigi rahang. Tapi Insyallah I will get used on it.  Hopefully lah.

 Gambar terbaru hari ini. Ekekekekekek..

Ok lah nak tido jap..nak mimpi g Korea jap ni.Selamat bekerja semua.






Thursday, March 12, 2015

Pendakap gigi (Braces)

Wrote By aleen afifi 2 BiseekBuzz
Minggu ni hari Isnin ada kursus di Bangi so appointment dengan dentist sebab nak pasang braces ni terpaksa di tunda kepada hari Selasa. Mula mula call clinic dia tak bagi kata putus samada bole tunda atau tidak. So call lagi then dia kata they managed to postponed to Tuesday.

Lepas training hari Isnin tu terus gegas nak balik Kuantan balik sebab appointment ni. Malam tu hujan  lebat kat KL so driver tu pon bawak slow lebih kurang tapi ok lah sampai Kuantan tak ade la lewat sangat. Saya naik KTM dari Serdang ke Tasek Selatan then dari Tasek Selatan terus aje ke Titiwangsa.

Hujan lebat bila dah masuk KL so main redah hujan sebab nak beli tiket bus nak balik. Naik plak bus pasang aircond macam kat luar tempeture 60'c. Kita dah lah basah kuyup dalam bus sejuk gile pulak tapi lena aje sampai tiba di Kuantan.

Sampai sampai aje tak larat nak balik rumah so tido rumah ma aje dekat dengan terminal sentral tu.

So bangun pagi terus siap siap nak pergi jumpa dentist tu. Appoitment pukul 10.30am tapi sampai awal so lepak la dulu kan. Masa dia panggil tu memang cuak la jugak tapi cool la kan dah 3 series nak takot apanya. Malu la sedangkan budak 12 tahun pon tak cuak pon pakai braces.
Gambar kiri gambar kat rumah sebelom pergi jumpa dentist tu. Gambar kanan gambar sejurus selepas siap pasang braces.

Marilah saya cerita dari mula sampai habes ok perjalanan saya pakai braces ni. Saya pakai sebab nak rapatkan saf gigi yang semakin lama semakin jarang tak tahu kenapa.

Dua tahun lepas saya dah scan gigi saya ni sebab nak hantar kat lab kan. Tapi CD dia tu hilang entah kemana. Dah lah bayar RM 150 tuk dapatkan xray scan tu.

Buat scanning dekat Klinik Syarifah Kemaman sebab time tu memang saya tinggal di Kemaman. Lepas tu dah pindah ke Kuantan ni CD tu hilang kan. So pergi check up Klinik An-Nur Sg. Isap dia kata memang nak kena ada scan gigi tu jugak.Then cadangkan pergi buat kat Klinik Gigi Chan dekat area pasar. So melayang RM100 kat situ.


Haaa seram tak tengok? Memang nampak obvious kan gigi atas jarang. Nampak tak nampak tak. Kutex kan dia macam tak setuju sangat saya nak pakai braces ni tapi pedulik la kan. Saya bukan mintak duit dia pon kan.

So lepas dah ambik xray scan tu terus hantar ke Klinik An-Nur sekali bayar deposit RM2k. Saya compare harga bracesantara Klinik An-Nur dan Klik Chan yang saya buat xray tu. Beza harga banyak sangat. Klinik Chan boleh cecah sampai harga 10k tengok atas kesukaran membentuk semua susunan gigi. Tapi Klinik An-Nur paling mahal pon RM8k je. Amboi sedapnya tambah 'je' kat belakang ayat kan.

Deposit An-Nur ambil RM2k lepas tu lebihan tu dia amik RM200 setiap kali monthly checkup. Nak bayar lebih dari tu pon tak apa.

Lepas dah settle pakai ni dia bagi berus gigi khas tu. Kecil je sebab dia nak suruh kita korek gigi tu sebelom kita jumpa doktor sebab dia tak mahu la sebelom jumpa doktor tu tak elok la gigi bersepai taik gigi kan.

Tempoh pakai selama 2 tahun. Itu adalah maksimum sebab gigi saya tak teruk sangat. So bertahan la rasa tak selesa pakai ni selama 2 tahun. Sebab gedik nak pakai sangat kan. Hihihii.

Ok lah nak kerja. Nanti jumpa lagi ok.























 

Like Seriously?? Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template